pátek, února 09, 2018

Retro rady do vztahu


aneb jak být ideální přítelkyně dle rad za poslední století. 

Co se týče partnerského života... Podívejte já v tom prostě neumim chodit. Teď už možná o něco líp (když se na to ale nezeptáte mé drahé polovičky). Ale fakt, teď už si jen googlim jestli je jen něco normální. Znáte to, jako když jste zvyklí chovat psa a najednou si pořídíte kočku a chcete se ujistit, že ty divný zvuky, co vydává jsou normální. Nějak tak. “Je normální, že největším adrenalinem se stává, co bude k večeři?" Před rokem to bylo ale mnohem těžší. Od toho jsem měla zadaný kamarády, abych za nima běžela a ovíněná řešila, co mám kruci dělat. A taky to diskutovat s maminkou ale většinou až poté co dílo bylo vykonáno, abych od ní nemusela slyšet “já ti to říkala”.
Tak jako tak už bych se mohla dobrat k pointě, která je vskutku tentokrát jen lehoučce vedle než úvod. Maminka mi totiž přvezla z Rumunska francouzské Marie Claire z roku 1939. S mojí omezenou francouzskou slovní zásobou jsem si zatím ještě moc nepočetla, ale pokud má dedukce nelže… i kdyby lhala vidim v tom, co v tom vidět chci a to jsou rady pro ženy jak na muže. Což mě přivedlo k tomu, že jestli třeba ty blbosti, co radí ženám v časopisech dnes, nebyly třeba lépe zformulované v časopisech dříve. Nakonec jsem zkončila u knih a přidám Vám sem pár doporučení na čtení na dlouhé únorové noci.

Aneb tedy jak na chlapy dle našich předchůdkyn z minulého století.

“What a young wife ought to know” aneb 1900

Takovej manuál na manželství - odkaz na přečtení zde
A pro ty, co to nechtějí číst ve zkratce. Aby si žena mohla říkat paní, musí se nechat mužem uvést do stavu mateřského. Tyto ženy by také měly držet tempo se svým mužem ovšem bohužel to ta paní nemyslela ve smyslu tom, že by se měla rozvíjet. Hrozbou byly ženské čtenářské kluby, které by mohly způsobit, že by se snad muž mohl cítit zaostale. A to by dámy, byla tragédie.


“Jak spravovat moderní ženu” aneb 1910

Když radí chlap - odkaz zde
Moderní žena je v lásce a rozumu zcela přizpůsobitelná. Když bude chvíli trpělivě poslouchat, což je pro ni boletivé, je možné ji vysvětlit, že nemá vždycky pravdu. A ta která odmítne nemá ve vašem životě co dělat. A je to!

“Zakažte ženám pít kafe a čaj” aneb 1920

To je snad největší omyl, který mohl kdy chlap vymyslet.
Womanhood and marriage - tady
Ačkoliv čaj a káva nejsou vnímány jako jed, jejich negativní účinky se prostě nezapřou. Pokud má žena jejich neomezený příděl stane se frigidní, protože je dokázaný, že to ničí jejich rozmnožovací systém. Takže jestli nechcete mít doma frigidní ženskou, tyhle věci jí zakažte. 

“Obodujte si svojí drahou polovičku” aneb 1930

Z tohodle objevu mám největší radost, nalezeno zde
V těchto dvou tabulkách si můžete obodovat muže či ženu.
Muž získá plusové body podle toho, zda ženu dostatečně chválí, jednou za týden jde s ženou na rande, je zabezpečený a hovorný. Naopak mínusové body za to, když flirtuje s jinými ženami, když je se svou ženou, nechává boty v obývacím pokoji nebo když chrápe.
Žena na druhou stranu má mínusové body za to, že dorazí do postele až když už muž pomalu spí, nosí rudý lak na nehty, neumí přišít knoflík, nemá ráda děti nebo když si dá studené nohy na muže, aby si je zahřála. Plus za to, když se oblékne na snídani, má včas uvařené jídlo a vždy se usmíří jako první.
Mám 10 bodů, jsem zklamání.

“Nemluv.” aneb 1940

Báječný článek zde.
Dovolím si jen citovat “Neruš muže svými problémy, vyslechni si ty jeho a zjistít, že jsou mnohem závažnější než ty tvoje.”

“Manuál správné ženy” aneb 1950

http://www.feministezine.com/feminist/historical/Good-Wifes-Guide.html
Noc předtím naplánuj jídlo, na 15 minut si odpočiň než přijde a uprav se, ukliď, připrav děti a minimalizuj hluk, aby muž mohl pouze přijít.

Šedesátý léta nechme plné květin a provoněná trávou




“Nerejpej.” aneb 1970

Deset přikázání pro dnešní ženy z magazínu Desert sun radí Abby.
Hlavně neremcej a nenech ani svou matku nebo svou sestru, aby znevažovali tvého manžela tím, že řeknou, že to máš těžké. A taky si lásku svého muže nevydržuj, protože každý si zaslouží být milován. No a klasicky- choď do kostela.

“Buď nevinná a divná” aneb 1980

How to be good with boys bola příručka kterou geniálně shrnul buzzfeed zde.
Vesměs je to celé o tom, jak chlapovi zvednout ego a nechat ho aby se zamiloval do tvé nevinnosti.

Netuším přesně, co se stalo v devadesátých letech, ale za necelých 20 let poté vyšla kniha, která vše vyvrací aneb 

"Proč muži milují potvory a hodným holkám zůstanou oči pro pláč" 00s

Chlapi jsou jen podrážděný, naštvaný a nadržený, přesně podle toho s nima máme jednat.

Štítky:

Komentáře: 3:

V úterý, února 13, 2018 , Blogger Sova řekl...

když si dá studené nohy na muže, aby si je zahřála. :DDD Krásně se v tom vidím.
Každopádně to postavení žen v domácnosti jsme si několikrát říkali ve škole a člověk se stejně nepřestává divit... :D
A poslední kniha... Tuším, že jsem četla druhý nebo první díl, nevím, kolikátý je tento, dokonce kvůli bakalářce - tyto knihy proklínám. :D

 
V čtvrtek, února 22, 2018 , Blogger Jeanette K. řekl...

Přidávám se do klubu studených noh a trpících partnerů.

 
V čtvrtek, února 22, 2018 , Blogger PJ řekl...

A budeme pořádat nějaké klubové večery, kdy budeme pít kafe, čaj a plánovat jak udělat svým mužům ze života peklo?

 

Okomentovat

Každý názor se počítá!

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka